Rola sektora publicznego w edukacji i zdrowiu.
Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym przebiegiem przemiany materii, jaki zezwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) spożyć cukry z soku z winogron, by uwolnić dwutlenek węgla i alkohol etylowy, jaki pozostaje w końcowym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni się w zależności od rodzaju winogrona oraz warunków. Na przykład w winach stołowych jest pomiędzy 7 a 14 procent, w winach musujących, 11 a 13 procent, w sherry między 16 a 18 procent. Najczęstszym metodą w celu uzgodnienia zawartości alkoholu w winie jest zmierzenie jego temperatury buchania – dowiedz się więcej na stronie wina. Wina posiadają prócz tego niewielkie ilości innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie są one prostolinijnym wynikiem fermentacji, jednakowoż hydrolizy pektyn (odnajdujących się w skórce winogrona) za wsparciem przedsięwzięcia enzymów. Albowiem pektyna znajduje się znacznie bardziej w skórce aniżeli w soku, białe wina obejmują mnóstwo mniej alkoholu metylowego aniżeli wina czerwone. W co niektórych przypadkach się podgrzewa sok, żeby wyeliminować tą kompozycja metylową, chociaż w takiej ilości nie jest ona wroga dla organizmu.
1. Blog
2. Sprawdź to
3. Więcej informacji
4. Przeglądaj
5. Szczegóły